For der var jo engang, hvor vi mente at vide, at hjernen bare skrumpede og skrumpede gennem sidste del af livet, for til sidst at være helt uanvendelig.
Det er ikke sandt. Heldigvis.
Ifølge aldringsforsker Henning Kirk (i bogen “Godt nyt om gamle hjerner”) udvikler vi gennem livet særligt tre måder at tænke på. Det betyder at seniorer kan noget, det kræver tid at opøve, og som vi altså bliver bedre til med årene. Kirk kalder det seniorkompetencer.
Vi bliver nemlig bedre til at tænke dialektisk, hvilket vil sige, at vi stiller ting op imod hinanden og bedre forstår deres modsatrettede logikker. Det gør os bedre til at tænke strategisk og løse problemer på en helhedsorienteret måde.
Vi bliver også bedre til at tænke relativistisk, dvs. til at se tingene fra flere sider, så vi kan veje forskellige konsekvenser og hensyn op imod hinanden, hvilket gør os mere omsorgsfulde og ofte bedre til at formidle i flere sammenhænge.
Vi tænker også mere systematisk med alderen, hvilket naturligt nok giver et bedre overblik over komplicerede sammenhænge.
Du kan læse mere i Henning Kirks bog “Godt nyt om gamle hjerner”. Det er opløftende læsning, og godt skrevet ovenikøbet.
Hvis du vil igang med det sammen, kan e-bogen downloades for ca 120 kr. her: