Man kan da ikke bare møve en ny livsfase ind midt i det hele!

Joeh!! Det er faktisk sket før i historien.
Et liv efter 60, senkarriere, nye færdigheder i en fremskreden alder
Foto: Berit Hvassum

Vi HAR prøvet det før. Altså ikke vi som i dig og mig.

Jeg taler om menneskeheden, hvis vi lige må svinge os op på den helt store klinge et øjeblik.

Vi har fået nye livsfaser tidligere – ikke bare een, men to.

Den første fase der historisk set er ny, er ungdommen. Før i tiden tid var man barn indtil konfirmationen. Så trådte man bogstaveligt talt ind i de voksnes rækker. Ud og tjene. De heldigere kom i lære. Og inden man så sig om, var men også den lykkelige(?) ejer af en hurtigtvoksende børneflok.

Den stigende velstand i forrige århundrede førte til at flere unge fik uddannelse og således mere disponibel tid for sig selv. Det betød år med ubekymrethed, halballer og halmballer.

Den anden livsfase, der blev aktuel med den øgede velstand og stadigt stigende gennemsnitsalder, var folkepensionen. Den meldte sin ankomst i 1957 som Danmarks første universelle velfærdsydelse. Den erstattede aldersrenten, som kun tilfaldt folk over 65 år med en indkomst under en hvis grænse. Folkepensionen blev for alle. Så ku man rigtigt nye sit otium. Rigtigt slappe af, sidde i gyngestolen og snuppe den ene lur efter den anden. Det var også nødvendigt, for man var formentlig også rigtigt træt og slidt og plaget af gigt og dårlige tænder og den slags.

Folkepensionsalderen var ved indførelsen 67 år for alle. I 1960 var gennemsnitslevealderen 78,2 år, så det ku blive 10 år på pension sådan i runde tal.

Fast forward til 2023:

Vi har fået forlænget spilletiden. ifølge CEPOS voksede levetiden med ½ måned om året fra 1960-1995. Siden 1995 er levetiden for 60-årige vokset med ca. 2 måneder om året. 

OG vi skal tænke det sådan, at vi ikke bliver gamle længere, men at vi er yngre længere.

Fordi vi er i bedre psykisk og fysisk form end forrige generationer, får vi så at sige den nye livsfase skubbet ind midt i livet. Udtrykket “tresserne er de nye halvtredsere” kan forstås på den måde, at vi får de flere år midt i livet. Vi smører 50’erne og 60’erne ud i et tyndere lag, så de kan dække helt frem til måske 80’erne eller 90’erne.

SÅ: Den længere tid skal ikke tilbringes på plejehjemmet, men på arbejdsmarkedet, på tennisbanen, på aftenskolen, i havkajakken…

Udover på arbejdsmarkedet, regner jeg med at bruge min forlængede spilletid i vandrestøvlerne, i foredragssalen, i havet, i skoven og i godt selskab…

Hvor mon man kan finde dig?

Flere blogindlæg:

kronologisk, fysiologisk, psykologisk social alder. Et liv efter 60 Lis Petersson

Hvor gammel er Jørgen?

Han er enten 62, 53, 48 eller 70 år

Det afhænger af hvilket perspektiv vi anlægger på alder: Det kronologiske, fysiologiske, psykologiske eller sociale.

Læs mere

Aftal tid til din gratis samtale

Udfyld formularen nedenfor for at booke tid til din første 15-minutters samtale. Det er gratis og helt uforpligtende.

Jeg skriver eller ringer til dig indenfor 24 timer, så vi kan aftale et tidspunkt der passer dig.